Víno z Toskánska

Itálie se v posledních letech předhání s Francií v prvenství, kdo vyrobí nejvíce vína na světě. V roce 2011 to byla Francie a rok před tím Itálie. Ale zpět k vínu v Itálii. Tradice pěstování vína je v Itáli stará přes tři tisíce let. V celé Itálii je ideální podnebí pro pěstování víné révy. Jedna z nejvýznamnějších oblastí, kde se vyrábí jedno z nejkvalitnějších vín je právě Toskánsko.

Nejlepší toskánská vína:



Aleatico dell'Elba (červené), Brunello di Montalcino (červené), Carmignano (červené), Chianti (červené) - Colli Aretini, Colli Senesi, Colli Fiorentini, Colline Pisane, Montalbano, Montespertoli, Rùfina, Superiore, Chianti Classico (červené) , Montecucco (červené) , Morellino di Scansano (červené) , Suvereto, Val di Cornia Rosso o Rosso della Val di Cornia (červené), Vernaccia di San Gimignano (bílé), Vino Nobile di Montepulciano (červené)

Tyto vína nesou označení DOCG, což je značka nejlepší ověřené regionalní kvality.

Kategorizace a značení v Itálii



VDT (Vino Di Tavola) - stolní víno určeno k běžnému pití, k denodenní spotřebě
IGT (Indicazione Geografica Tipica) - regionalní víno, kde je kontrolován původ, jde o kvalitnější víno než VDT
DOC (Denominazione di Origine Controllata) - kontrolována podle původum doby zraní, výnosum, technologie, kvality. Jde o průměrné až hodně kvalitní vína.
DOCG (Denominazione di Origine Controllata Garantita) - takto je označováno to nejkvalitnější víno. V roce 2011 bylo takto označeno 74 vín z toho 19 je z Toskánska, což je známka toho že se viné révě v Toskánsku opravdu daří

Stupeň sladkosti
Asciutto - velmi suché
Seco - suché
Abbocato - mírně sladké
Semi-seco - polosuché
Amabile - sladké
Frizante - perlivé víno
Amaro - hořké
Spumante - šumivé
Passito - velmi sladké víno z pozdního sběru, při výrobě byly využity rozinky

Barva vína
Bianco - bílé
Rosato - růžové
Ciaretto - lehce červené
Rosso - červené